Kawa ziarnista dla koneserów – unikalny aromat i smak

Miłośników kawy w Polsce z roku na rok przybywa. Szybciej niż spożycie rośnie wartość kupowanej kawy, co oznacza, że konsumenci częściej sięgają po kawę klasy premium. Obecnie statystyczny Polak wypija w ciągu roku napar z 3 kg ziaren kawy. W Niemczech średnia wynosi 7-9 kilogramów, a w krajach skandynawskich jest to nawet 14 kilogramów na mieszkańca. Jak więc pokazują dane rynek ma duży potencjał rozwojowy.

Jakimi kryteriami kierować się przy wyborze kawy ziarnistej?

Na smak kawy wpływ mają trzy główne elementy jej tworzenia. Pierwszym jest uprawa i produkcja zielonego ziarna, drugim palenie, trzecim parzenie.

W celu zakupu kawy wysokiej jakości należy udać się do branżowego sklepu z kawą i herbatą. W sklepach osiedlowych, supermarketach nie spotkamy kawy dla koneserów. 95% kawy dostępnej na rynku to kawa tzw. przemysłowa, uprawiana na ogromnych plantacjach, gdzie owoce kawowca zbierane są mechanicznie, kombajnami, a następnie wypalane są w dużych palarniach: zbyt szybko i w zbyt wysokiej temperaturze przez co tracą swój smak i aromat.  

Na świecie około 5% uprawianej kawy należy do segmentu specialty. Termin ten jest zastrzeżony i jest gwarancją wysokiej jakości kawy. Są to kawy uprawiane tradycyjnymi metodami, na małych plantacjach, gdzie panuje idealny mikroklimat, są zbierane ręcznie i obrabiane. Jakość kawy oceniane jest przez certyfikowanych kiperów w skali SCAA (Specialty Coffee Association of America). Kawy, które zdobyły 80 lub więcej punktów (na 100) mogą pochwalić się tym tytułem. Wszelkie kawy, które w nazwach mają takie określenie jak „premium” czy „gourment” często nie są kawami specialty.

Dla osób, które piją kawę rzadko jak i dla koneserów najlepsza kawa to taką, którą przygotowujemy w ekspresie ciśnieniowym z kawy ziarnistej, świeżo mielonej bezpośrednio przed parzeniem. Dzięki temu mamy pewność, że posiada bogaty zapach i smak. Kolejnym kryterium wyboru jest gatunek kawy. Koneserzy cenią sobie najbardziej odmiany kawy rosnące w górach – smak zależy od warunków klimatycznych i sposobu zbierania ziaren. Najpopularniejsze gatunki kawy to Robusta i Arabica.

Kawa Arabica – uprawa, smak, zawartość kofeiny

Kawa bardzo wysokiej jakości. Pochodząca z Etiopii, hodowana od Afryki po Azję ma 70% udziału w rynku kawowym. Arabika może być uprawiana w klimacie tropikalnym, wyłącznie na wysokości powyżej 900 m n.p.m..

  • lekko kwaskowata
  • czekoladowy posmak
  • zawartość kofeiny 0,9-1,4%

Kawa Robusta – jakość, smak, zawartość kofeiny

Robusta ze względu na małe wymagania klimatyczne jest uważana często za gorszy gatunek kawy.

  • ziarna mniejsze z prostą bruzdą o dużej odporności na choroby
  • smak wyraźny, ostry
  • zawartość kofeiny 1,8-4%

Kawy dla koneserów – ceny, sklepy, produkty idealne na prezent

Montecelio Cafe Capricho 100% Arabica

To kawa ziarnista z najlepszej jakości ziarna 100% arabica i 100% washed. Specjalnie wyselekcjonowane ziarna pochodzą z najwyższej jakości owoców kawowca z plantacji brazylijskich, kolumbijskich oraz lekką domieszką ziaren z Nikaragui. Wysoka jakość ziaren jest zachowana dzięki tradycyjnemu, średniemu stopniowi palenia. Kawa Capricho posiada niesamowity, intensywny, kwiatowy aromat oraz łagodny posmak owoców z lekką nutą słodyczy i brazylijskiego kakao.

Cena: ok. 120zł/kg

Kenya AA 100% Arabica

Produkt dla prawdziwych koneserów. Świeżo palona kawa ziarnista – 100% arabica wyłącznie z plantacji w Kenii. Ziarna zbierane są u podnóża gór na wysokości od 1800 do 2000 metrów n.p.m. Kawa Montecelio Earth Kenya charakteryzuje się bardzo wysoką jakością, średni poziom palenia pozwala cieszyć się pełną gamą aromatów i smaków. Napar z ziaren posiada intensywnie owocowy, słodki smak, z lekką nutą dzikich owoców.  Kawy Kenijskie posiadają dość wysoki poziom pozytywnej kwasowości.

Cena: ok.  25zł / 250g

Montecelio Bambuco Kolumbia to najwyższej jakości kawa ziarnista pochodząca z kolumbijskiego rejonu Huila. Kawa kolumbijska jest uznawana przez smakoszy, baristów za najlepszą na świecie. Tereny, na których leży Kolumbia to idealne miejsce do uprawy kawowców głownie za sprawą stałych temperatur w ciągu roku, oscylujących między 17 – 23 stopni Celsjusza, mocno nasłonecznionych stoków pogórza Andów, wysokości 1200 – 1800 m n.p.m. i idealnej gleby z domieszką pyłów wulkanicznych .Kawa jest delikatna, kremowa, charakteryzuje się owocową, orzeźwiającą nutą smakową. Profil aromatyczny: brzoskwinie, orzeźwiające owoce, lekki posmak mlecznej czekolady. Ziarna średni palone, w skład mieszanki wchodzi 80% ziaren arabica.

Cena ok. 100zł/kg

Wybieraj świeże kawy z informacją o dacie palenia

Najlepiej kupować kawy świeże i poszukiwać takich, których producent deklaruje datę palenia – im krótsza, tym lepiej. Wypalona kawa traci na jakości szybciej niż ta w postaci zielonych ziaren. Ulega ona szybkiemu procesowi utleniania, a zawarty w niej tłuszcz jełczeje. W miarę postępu procesu utleniania kawa znacznie traci na swoim aromacie i smaku, a przygotowany napój jest “płaski” w smaku, nijaki .

 

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*